Новости

(ВИДЕО) Локалната библиотека одбележува 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

(ВИДЕО) Локалната библиотека одбележува 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Во Македонија денеска се одбележуваат 150 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев, визионерот, кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите. Локалната библиотека „Гоце Делчев“ – Велес подготви неколку активности во...

Нови наслови од Издавачката куќа „Три“

Нови наслови од Издавачката куќа „Три“

Да ѕирнеме во пишаниот свет на „Три“. Да нѐ понесе зборот низ просторот и времето. Да воздивнеме по изгубената љубов, да ја пронајдеме половината што недостига, да ја разрешиме мистеријата што се плете во животот. Да го пронајдеме оној миг што има значење и да...

Награден конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

Награден конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“

По повод 150 години од раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес објавува награден конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“. Право на учество имаат сите граѓани на Општина Велес. Пропозиции: Поезија:- Број на стихови, до 25 стиха.- Ариел 11...

Се навршуваат 113 години од раѓањето на Кочо Рацин

Се навршуваат 113 години од раѓањето на Кочо Рацин

На 22 декември пред 113 години   е роден  КОСТА СОЛЕВ РАЦИН , авторот на стихозбирката „Бели мугри“  поради која се смета за основоположникот на современата македонска литература . Кочо Рацин е роден во Велес , 1908 година во семејството на Марија и Апостол Солеви....

Сто години од раѓањето на Блаже Конески

Сто години од раѓањето на Блаже Конески

На 19 декември, пред 100 години во прилепското село Небрегово, е роден академик Блаже Конески, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник, чие творечко истражување дало огромни резултати во македонската литература, во областа на...

Известување

Известување

Известување Почитувани читатели, Поради изведување на градежни работи (промена на под) Библиотеката нема да работи  на 30.11. 2021г.(вторник) и 1.12.2021г. (среда). Задоцнина овие два дена COBISS-системот нема да  евидентира. Ви благодариме на разбирањето! Со почит,...